Mire jó a lézeres szemműtét?

Mire jó a lézeres szemműtét?A lézeres szemműtétek egyre növekvő népszerűségnek örvendenek az emberek körében. A lézerkezelés a látásjavítás egyik legkedveltebb fogmája. Cikkünkben azt fogjuk megvizsgálni, milyen problémák javítására használnak lézeres szemműtéteket.

Rövidlátás javítása

Rövidlátás esetén a szembe érkező fénysugarak nem a látóhártyán, hanem a látóhártya előtt alkotnak fókuszpontot, így a keletkező kép életlenné válik. A kezelés során használt lézer úgy alakítja át a szaruhártyát, hogy a beérkező fénysugarak a látóhártyán egyesüljenek, ezzel javítva a páciens látását.

Távollátás javítása

Távollátás esetén a beérkező fénysugarak szintén nem a látóhártyán, hanem látóhártya mögött egyesülnének. A szemműtét során a lézer úgy alakítja át a szaruhártyát, hogy a beérkező fénysugarak a látóhártyán egyesüljenek, így a látott kép éles lesz.

Asztigmia (szemtengely-ferdülés) javítása

A harmadik fénytörési hiba, ami gyakran előfordul, és látásproblémát okoz, az asztigmia (ezt javítja a cylinderes kontaktlencse, szemüveg). Ez azt jelenti, amikor a szem nem minden irányban egyenletesen görbül, így a beérkező fénysugarak nem egy, hanem két fókuszponton haladnak át, így a keletkezett kép életlenné válik.

Barna szem helyett kék szemek

Egy érdekesség, hogy nem csak a látást lehet javítani lézeres szemműtéttel, hanem 2015 óta az emberek barna szeme kékre változtatható egy kifejlesztett eljárásnak köszönhetően. Minden barna szem alatt gyakorlatilag egy kék rejlik, a két szemszín közti különbség pedig csak egy nagyon vékony pigmentréteg, amit el lehet távolítani lézerkezeléssel. Az eredmény nem azonnali, de néhány hét után a barna szemek kékre változnak.