Kerti tavak víztisztítása

Kerti tavak víztisztításaA rendezett, esztétikus udvarok, kertek mindig is népszerűek voltak a a háztulajdonosok körében. Manapság azonban már számos kiegészítővel, eszközzel tudjuk feldobni udvarunkat. Az egyik ilyen, ami ugyan nagy munkával is járhat, azonban teljesen átformálhatja udvarunkat, a kerti tó.

Nem elég azonban elkészíteni, hanem figyelni is kell rá, hogy minden rendben legyen, a víz tiszta, egészséges maradjon. Cikkünkben a kerti tavak víztisztításáról lesz szó.

Már a tó elkészítése előtt oda tudunk erre figyelni, mivel, ha nem éri folyamatosan tűző napsütés a tavat, akkor könnyebb a vizet tisztán tartani. Ezt figyelembe véve tudjuk megválasztani a tó helyét udvarunkan.

Amikor az elkészülés után feltöltjük vízzel a tavat, minden a legnagyobb rendben van, a víz átlátszó, tiszta. Ha nem foglalkozunk a víztisztítással, akkor a víz zavaros, zöldes, barnás lesz. Nagyobb tavak esetén a tisztítási folyamatot a biológiai egyensúly biztosítja, azonban kertünk mérete messze nem elég az egyensúly kialakulásához, a víz tisztán tartását folyamatosan, automatikusan működtetett szűrőrendszerekkel tudjuk biztosítani.

A szűrőrendszerek lényege, hogy kiszűrik a tóban található tárgyakat, kavicsokat stb., valamint oxigénnel dúsítják a vizet. A szűrőrendszer mellé adagolhatunk biológiai és kémiai szereket, melyek együttesen megoldják, megelőzik a felmerülő problémák túlnyomó részét.

Szintén kiváló megoldás a parti, vagy a sekélyebb zónába ültetett bizonyos vízi növények, amik gyökereivel hozzájárulnak a víz tisztításához. Minél több növény él a tóban, annál egyszerűbb az egyensúly fenntartása.