Kéményseprés a járvány után

Kéményseprés a járvány utánA koronavírus szinte minden szempontból megváltoztatta az életünket, olyan területeken is, melyekre nem is gondolnánk. Az egyik velejárója a járványnak, hogy a nehezebb időszakokban az emberek nem szívesen engedtek be otthonukba embereket, így rengeteg szolgáltatásról le kellett mondanunk. Az egyik ilyen szolgáltatás a kéményseprés, ugyanis a rendszeres kéményellenőrzések megálltak arra az időszakra, amikor nem lehetett bemenni az ellenőrzést elvégezni.

A járvány csillapodását követően azonban újra történhetnek az ellenőrzések, és a kimaradt időszaknak köszönhetően az átlagosnál jóval több hibával, problémával szembesülnek az ellenőrzések során. Érdemes az ellenőrzés még a nyár folyamán elvégeztetni, ugyanis általában a kéményekre ősszel lesz szükség legközelebb, így ha probléma van a kéményekben, berendezésekben, akkor még van idő a javításra, a hiányzó alkatrészek beszerzésére.

A kéményseprők az ellenőrzések során kitakarítják az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik azok szigetelését, tömörségét, külső-belső állapotát, figyelve az esetleg balesetet okozó külső körülményekre, az elszívóberendezésekre és a modern nyílászárók légbevezetőire. Az egyik legfontosabb teendő a kémények tisztítása, a dugulások, elszurkosodások elhárítása. A dugulások oka általában a nem megfelelő tüzelőanyag hulladék (műanyag, fényes nyomott papír, kémiai anyagok stb.) elégetése.