A fuvarozási módszerek összehasonlítása

Az szállítmányozás egyik fő része a fuvarozás, amely az áru egyik helyről a másikra történő fizikai mozgatását jelenti. A fuvarozásnak négy csoportja van: a közúti, a vasúti, a tengeri és a légi fuvarozás. Cikkünkben az egyes módszerek előnyeit és hátrányait fogjuk bemutatni.

A közúti fuvarozás a legelterjedtebb a 4 csoport közül, köszönhetően annak, hogy ez az egyetlen, amellyel háztól házig történő fuvarozást is lehet kivitelezni, a másik három típus vasútállomáshoz, kikötőhöz, repülőtérhez kötött. Emellett a közúti fuvarozás kis távon is gazdaságos, kivitelezhető. Hátránya, hogy forgalmi korlátozásokkal kell számolni, a rakomány mérete sem haladhatja meg a közúti szabályokban előírtakat, és nagy rakomány esetén útvonalengedélyre is lehet szükség.

A második legnépszerűbb megoldás a vasúti fuvarozás. Közepes és hosszabb távon, köszönhetően a vasúrhálózatnak, gazdaságos, egyszerű a vasúti fuvarozás. Hátránya, hogy a kiindulópontnak olyannak kell lennie, ahol vasútállomás található, ahova aztán el kell juttatni előbb az árut, gyakran közúti fuvarozással.

A légi és főleg a tengeri fuvarozás kevésbé elterjedt a mindennapok során, különösen hazánkban, ahol nincs tenger és a légi közlekedés is nehézkes az országon belül, plusz a távolságok sem elég nagyok ahhoz, hogy az gazdaságos legyen. Ettől függetlenül a légi fuvarozás gyorsan, biztonságosan történik, bár magas fuvardíj és szigorú szabályozások mellett. Tengeri fuvarozás ugyan nem jellemző hazánkban, azonban a folyami fuvarozás, különösen a Dunán és a Tiszán népszerű. Előnye, hogy nagy tömegű árut lehet vele mozgatni, hátránya, hogy viszonylag lassan.