Biztonságos a lézeres látásjavítás?

Biztonságos a lézeres látásjavítás?A lézeres szemműtétek egyre jobban elterjednek az emberek körében, mivel mindenki szeretné, ha a látásproblémái javítva lennének, és nem akadályoznák a mindennapokban. Amíg a szemüveg vagy a kontaktlencse viselése rengeteg kellemetlenséggel, problémával jár, addig a lézeres látásjavítás után nem lesz szükség semmilyen segédeszközre a tökéletes látáshoz.

Sokan nem tudják, azonban a kontaktlencse viselése, a folyamatos ki-be rakás több szövődménnyel járhat, mint a legmodernebb technológiákkal végzett lézeres látásjavítás. Kontaktlencsénél nagyobb a fertőzésveszély és a szem megsértésének esélye is.

Ezzel szemben lézeres szemműtétet csak olyan pácienseken végeznek, akik megfelelnek az alkalmassági vizsgálaton. Az alkalmassági vizsgálat minden részletre kiterjed, így biztosan csak olyan pácienseken végeznek lézeres szemműtétet, akiknek nem jelent ez semmi problémát. Vannak ideiglenes alkalmatlanságot jelentő helyzetek, mint pl. a terhesség, vagy az egyes szembetegségek, de a súlyos cukorbetegség, vagy egyes autoimmun betegségek kizárják a kezelés lehetőségét.

Magát a kezelést lehetetlen „elrontani”, ugyanis a lézer másodpercenként 500-szor ellenőrzi a szem pozícióját, amely, ha elmozdul, a lézer követi, nagy mértékű elmozdulás esetén pedig egyszerűen csak megáll a lézer.

A LASIK kezelésről kell egyedül komolyabban elgondolkodni, mivel a szaruhártya vízszintes irányú, manuális bemetszése a későbbiekben problémát jelenthet, így számos lézerklinika egyáltalán nem végez ilyen típusú műtétet.