Tetőfedés betoncseréppel

Tetőfedés betoncseréppelHazánk legelterjedtebb tetőfedési anyaga a cserép, ezen belül is az égetett agyag valamint a betoncserép. Cikkünkben a betoncserép fedést fogjuk bemutatni.

A betoncserepek nagy előnye, hogy vízzáró, mely abban jelentkezik, hogy esős időben nem növekszik meg a súlya. Az agyagcserepek, mivel magukba szívják a vizet, csapadékos időszakban nehezebbek lehetnek, mint a betoncserepek. Ez azt jelenti, hogy száraz időben ugyan könnyebbek, mint a betoncserepek, azonban ha esős az idő, nehezebbek lesznek. Ez a nagyobb maximális súly teherbíróbb szerkezetet követel, melynek kialakítása költségesebb.

A betoncserepek mindig aláfóliázott, lécezett tartószerkezetre kerülnek, a fólia típusa attól függően kerül kiválasztásra, hogy beépített vagy nem beépített tetőtérről van szó.

A betoncserép előnyei:

  • Ahogy írtuk az előbb is, az egyik legnagyobb előny az ellenállás az időjárás viszontagságainak. Nem csak jó vízálló képesség, hanem a cserép mechanikailag is ellenálló, ami azt jelenti, hogy nem okoz problémákat a nagy tömegű hó vagy jég sem (se nem törik el a cserép, se nem jelentkeznek felületi problémák).
  • Hosszú élettartam jellemzi a cserepeket, mivel a beton szilárdsága az idő múlásával folyamatosan növekszik.
  • Hosszú garancia. Általában a gyártól betoncserepekre 30 év garanciát is biztosítanak, így biztosak lehetünk benne, hogy az esetlegesen felmerülő problémákat is könnyen, gazdaságosan tudjuk orvosolni a tető élete során.

Ezek mellett természetesen hátrányai is vannak a betoncserepeknek, melyek többek között: nehéz őket mozgatni, beépíteni; nehéz megmunkálni, mivel koptatja a legjobb korongokat is; teherbíróbb tartószerkezetre van szükség, a nagy súly miatt.

Cimke: