A tervező fontossága az építkezési folyamatban

A tervező fontossága az építkezési folyamatbanA tervező az építési folyamat egyik legfontosabb része. Nélküle nem készülhet el semmilyen épület. A statikai tervezés megelőzi az építési folyamat majdnem minden részét.

Ideális esetben az építtető még az építési telek megvásárlása előtt kikéri a tervező véleményét, hogy szerinte a rendelkezésre álló területen megvalósíthatók-e azok az elképzelések, melyek alapján házát, épületét el szeretné készíttetni. Ezzel meg lehet előzni az olyan problémákat, hogy csak a vásárlás után derül ki, hogy kompromisszumokat kell kötni, mert a telek nem alkalmas arra, amire az építtető használni szerette volna.

A tervezési folyamat során az építtető és a tervező közösen megnézik az építési telket, ahol az építtető elmondja a terveit, kívánságait. Ezután a tervező figyelembe veszi ezeket, és a hatályos jogszabályokat, és elkészíti a koncepciótervet.

Ezt a tervet megnézi az építtető, módosításokat javasolhat, mielőtt a tervező elkészíti a végleges tervet.

A folyamat során egyeztetésre lehet szükség az Építési Hatósággal, közművekkel, hogy minden megfelelően működjön, amit a tervbe vettek.

Ha minden elkészült, akkor be lehet adni a dokumentumokat az illetékes önkormányzathoz, ami az elfogadás után kiadja az építési engedélyt.