Miért fontos a sporttáplálkozás?

Az átlagemberek számára is fontos, hogy a táplálkozásunk változatos, tápanyagokban gazdag legyen. Az emberi szervezet folyamatos igénybevétele megkívánja, hogy nemcsak táplálásukhoz, de az ízületek, izmok regenerálódásához is szinte kötelező a minőségi élelmiszerek, étrend-kiegészítők fogyasztása.

Sportolók esetén a megfelelő táplálkozás fokozottan szükséges, mivel a sportolók fehérjeigénye sportolás alkalmával megnövekszik, így az emésztési folyamatokat is figyelni kell, mivel az ezmeri szervezet nem ahhoz van hozzászokva, hogy folyamatosan nagy mennyiségű állati fehérjét bontson, majd építsen be.

A sporttáplálkozás tehát nagyon hasonló az egészséges táplálkozásnál megszokott tennivalókra, a különbség, hogy a sportolóknak szükségük van különböző étrend-kiegészítőkre, nemcsak a terhelhetőség és az erőnlét, hanem az egészség megóvása érdekében is.

Miket vesz figyelembe a sporttáplálkozási szakember?

A sportolóknak lehetősége van szakember, ún. sportdietetikus segítségét kérni. Az ilyen szakember nem csak általános tanácsokkal szolgál, hanem figyelembe veszi az adott sportoló adottságait, szükségleteit is, így egyéni, speciális étrendet állít össze számára.

A sporttáplálkozás megtervezésénél, kivitelezésénél első szempont, hogy igazodjon a sportoló edzésidőszakához.

Emellett nem szabad megfeledkezni a férfiak és nők eltérő energiafelhasználásáról és izomrostszerkezetéről, a hormonrendszer működéséről.

A sportágspecifikus táplálkozás felépítésében el kell különíteni az állóképességi-erő- és állóképességi-erő-gyorserő-küzdő- sportágcsoportokat.