A kórházi gyógyszertárak bemutatása

A kórházi gyógyszertárak bemutatásaLegtöbb embernek a gyógyszertár szóról a településeken megtalálható olyan patikák jutnak eszükbe, mint pl. a pécsi Ezüsthárs Patika. Léteznek azonban gyógyszertárak a kórházakon belül is, melyek sok tekintetben hasonlók a független gyógyszertárakhoz, de jelentős különbségeket is találhatunk. Cikkünkben a kórházi, intézeti gyógyszertárakat fogjuk bemutatni.

Az intézeti gyógyszerészet a gyógyszerészet speciális része, a beteggondozás integrált részét képezi egészségügyi létesítményben, kórházakban. kórházi betegek gyógyszerellátását az intézeti gyógyszertár látja el. Ennek megfelelően ezeknek a gyógyszertáraknak az ügyfelei a kórházi betegek és a kórházi dolgozók.

Amíg a közforgalmú gyógyszertárak csak a problémák kezelésében játszanak szerepet, addig az intézeti gyógyszertárak segítik az orvosok munkáját pl. infúziók elkészítésével, klinikai kezeléseket valósítanak meg.

A kórházi gyógyszertárak általában a gyógyszerek szélesebb skálájával töltik fel raktáraikat, köztük több speciális gyógyszerrel (infúziók, vérkészítmények, antidotumok, sebészeti kötszerek, szövetragasztók stb.). Ezeknek az eszközöknek a nagy részére nincs szükség a közforgalmú gyógyszertárakban, mivel a betegek nem vásárolhatják meg őket, azonban a kórházak mindennapi működéséhez elengedhetetlenek.

A kórházi gyógyszerészek rendszeresen végeznek a klinikai gyógyszerészettel kapcsolatos tevékenységet, és gyakran szakosodnak a gyógyszerészet különböző szakterületeire.